Telefon ve Santral Sistemleri

Günümüzde küçük ve büyük ölçekli firmalar tarafından tercih edilen telefon ve santral sistemleri, birçok telefonun tek bir merkeze bağlı olarak aralarında iletişim kurmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Gelen ve giden aramaların otomatik olarak yönlendirildiği santral sistemlerinde üç farklı çeşit bulunur. Bu santral farklılıkları arasından firmalar ihtiyaçlarına göre tercih yapabilir.

Kablolu Sistem

ANALOG SANTRAL

İnternet Tabanlı Sistem

IP SANTRAL

Analog Santral ve IP Santral Sistemi

Genellikle küçük ve orta ölçekli firmalar tarafından tercih edilen analog telefon santral sistemi, geleneksel telefon kabloları ile çalışır. Birçok firmada görülen analog sistemin tercih sebeplerinden biri de kurulumunun kolay, maliyetinin düşük olmasıdır. Analog telefon santralini kullananlar, dahili olduğu gibi harici hatlara da bağlanabilir ve görüşmelerini bu sistem üzerinden gerçekleştirir.

telefon ve santral sistemleri

İnternet tabanlı IP telefon santral sistemi, çok şubeli işletmeler arasında ücretsiz iletişimi sağlar. Yazılım tabanlı olan IP sistemler, sesli ve görüntülü konuşma imkânı da sunar. Mobil cihazlar, tablet ve bilgisayar ile de bağlantı kurma olanağı veren IP sistemlerde telekonferans yapılabileceği gibi çağrılar cep telefonlarına da yönlendirebilir. Bu özelliği ile de IP telefon santral sistemi analog sisteme göre daha çok tercih edilir.

  • Çok şubeli iletişim.
  • Sesli ve görüntülü konuşma imkanları.
  • Telekonferans yapabilme özellikleri.
  • Kullanım kolaylığı ve rahatlık.
  • Kurulum maliyetlerinin düşük olması.

Sanal telefon santral sistemleri ise IP sistemlerin tüm özelliklerini barındıran ancak kurulum gerektirmeden bulut üzerinden iletişim kurulmasını sağlayan sistemdir. İnternet aracılığı ile kullanabilen ve kurulabilen sanal santral sistemlerinin giderek yaygınlaşmasının nedenleri arasında kurulum maliyeti olmaması ve diğer santral sistemlerine oranla daha uygun fiyatlı olmasıdır.